Gerçek mutluluk
Maneviyat sorunlarını araştıran bir bilim insanı maneviyat sorunlarının mutluluğun özünden kaynaklandığını tanımlamaya çalıştı. Ona göre mutluluk, insan ruhunda sürekli bir neşe duygusuydu. Genel olarak mutluluğun doğasını, tüm insanların arzu ettiği durumu doğru bir şekilde ifade ederek; Beyaz ve siyah insan & fakir ve zengin; büyükşehir ve köylerde yaşayan insanlar gibi bir tanımlama yaptı.
Çünkü psikologlara göre insan yaşamının anlamı mutluluğa ulaşmaktır ve sürekli memnuniyet, manevi uyum, sakinlik, kaygı ve korkuların yokluğu ile ilişkilidir. İnsan hayatında şu sorun yüzyıllardır ana soru olarak kaldı; ruh sevinçle şarkı söylediğinde ve kişi bir kuş gibi havalanıp tüm evreni kucaklamak istediğinde bu duruma nasıl ulaşılır? Neden bu kadar az mutlu insan var? Ateizm insanları mutsuz ediyor - bu bizim tezimiz. İnanmayanlar sevinip gülseler de bu onların geçici halidir. Gerçek şu ki, sevinçler belirli maddi şeyler ve fenomenlerle ilişkilidir. Bir ateistin sevinci yeni bir araba, bir ev, bir yatak odası takımı vb. aldığında olur. Kişi çok mutludur, memnundur, çünkü rüyası gerçek olmuştur ve hayalini satın almıştır ancak, maddi kazanımlardan mutluluk yanılsaması yaratan yenilik duygusu kısa sürede kaybolur. Yeni mutfak takımı ne kadar güzel olursa olsun, bir ay sonra tanıdık ve sıradanlaşır, neşe duygusu kaybolur.
O zaman başka bir neşe kaynağı bulmanız gerekir: kurumsal bir tatil, yeni bir araba, bir takım elbise, yurtdışı gezileri, yenilik arayışı içinde bir tatil vb. Bütün hayat bir neşe kaynağı için sürekli bir yarışa dönüşür, ta ki bir gün varoluşsal bir an gelene kadar. Bir insanın hayatının son saniyelerinde Allah, hayatın tamamen boşuna yaşandığını gösterecektir. Gerçek bir mümin ise yaşamla sürekli tatmin olmak için sağlam temellere sahiptir çünkü onun için neşe kaynağı yanıltıcı maddi şeyler ve süreçler değildir. Mutluluk her zaman var olanı ve olacak olanı getirir, çünkü mümin için mutluluğun kaynağı sonsuz ve zamanın dışında var olan Yüce Allah'tır. Gerçek mutluluk ve esenlik ancak bu dünyanın yaratıcısı ve Yüce Allah'a itaat ile elde edilebilir.
Yüce Allah Kuran'da şöyle buyurmuştur: "Kalpleri teselli eden Allah'ın zikri değil midir?" "Kim Kur'an'dan yüz çevirirse, ömrünü zorluklar içinde geçirir ve kıyamet günü onu kör olarak haşr ederiz." (Taha Suresi 124. Ayet)
"Siz geçici dünya malını istiyorsunuz. Oysa Allah âhireti kazanmanızı ister." (Enfâl Suresi – 67. Ayet)
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) de bir Hadisinde şöyle buyurmuştur, "Kişinin malı dünya malının çokluğunda değildir. Gerçek zenginlik, nefsin zenginliğidir.” (Buhari 6446, Müslim 1051)
Dünya hayatının müddeti kısa ve lezzeti de geçici olduğu için, bir aldanma ve oyalanmadan başka bir şey değildir. Akıllı kimsenin dünyaya aldanmaması, dünya sevgisine aşırı derecede kapılmaması gerekir. Serap gibi parıldar, bulut gibi geçer gider. Bu, paranın sağlayabileceği maddi refaha rağmen bazı insanların neden sürekli mutsuz olduğunu açıklayabilir. Tek bir gecede 150 bin dolardan fazla kazanan eski bir popüler pop sanatçısı olan Cat Stevens'ı (Yusuf İslam) düşünün. Müslüman olduktan sonra maddi refahta bulamadığı gerçek mutluluğu ve huzuru bulmuştur. Dünyevi her şey bozulabilir ve mutluluk gibi bir şey bile istisna değildir. Ve bu dünyanın mutluluğu üzerine bahse girersek, kazanmamız pek mümkün değil.
Son dönemde birçok insan gerçek mutluluğu maalesef kaybetmiş durumda. Dünyevi hayat ve şeytanın sunduğu haram nimetler, insanoğluna dünya hayatını sevdirirken, gerçek yaşam olan Ahiret hayatından ve gerçek mutluluktan uzaklaştırmaktadır.
Yüce Yaratıcımız ve Peygamber Efendimizin de buyurduğu gibi geçici dünya hayatına kanmayalım, Kuran ve Hadisten uzaklaşmayalım. İşte bize gerçek mutluluğu verecek iki önemli yol.