Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Bamya tohumu ve faydaları

Bamya yenilebilir tohumu olan çiçekli bir bitkidir. Dünyada sıcak ve tropikal iklimli tüm ülkelerde yetiştirilir. Meyve sınıflandırmasına giren bamya besin değeri açısından zengindir ve dünyadaki pek çok ülkede tüketilir.

Hindistan ve Çin gibi ülkelerde her öğün içerisinde kullandıkları gibi çeşitli şekillerde örneğin turşu ya da yağda kızartılmış hali gibi pek çok şekilde tüketilir. Bamya tohumları ise toz halinde veya direk kurutulmuş halde kullanılır. Bamya tozunun yapılması uzun ve emek gerektiren bir süreçtir. Bamya çok eski dönemlerde Mısırlılar da Nil nehri kıyılarında yetiştirilirdi. Daha sonra tüm dünyaya yayılan bamyanın Afrika da tohumlarının öğütülmüş hali kullanılmaya başlandı. Besin değeri yüksek olduğu için kurutulup tüketimi oldukça yaygın bir besindir.

bamya-tohumu.jpg

Bamya içerisinde olgunlaştırılan tohumlar et ve süt değerinde protein içerir. Bamya sevmeyen ve tohumlarını da tüketmek istemeyenler ise bamya ailesinden olan Gülhatmi de kullanabilirler. Bamyadan elde edeceğimiz iki lif türlü lif vardır. Bunlar çözünmeyen lifler ile bağırsak yolları sağlığı ve çözünür lifler ile kolesterol, kalp sağlığı için önemli liflerdir. İçeriğindeki çeşitli vitamin, kalsiyum, demir ve magnezyumlar ile zengin bir besindir. Bamya tohumu çayı, tozu, kahvesini aktardan satın alabilirsiniz. Aldığınız bamya tohumunu ise direk yoğurtla da veya tohumu direk suya atarak da tüketebilirsiniz.

bamya-001.jpg

Bamya tohumlarından yağ da elde edilir. Bamya tohumu yağı yemeklik bir yağ olarak da makul bir miktarda kullanılır. Bolca lif içermesi ve kalorisinin düşük olması ile diyet içinde tüketilir. Dizlerdeki sıvı kaybı ve menisküsler içinde yararlı olacağı bilinir.

Bamya tohumu yeterli miktarda kullanımı ile hazmı kolaylaştırmaktadır. Kabızlıkta ve idrar söktürmede, gaz sıkışmalarında da faydalı olduğu bilinir. Kilo vermek için de tüketilmesi önerilebilen bu besin, içerisindeki vitaminler ile sindirim sistemini düzenlediği gibi yeterli miktarda tüketimi ile sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Bamya tohumunun lif zenginliği sayesinde diyetlerde kullanımın da faydalı olacağı bilinir.

Bamya tohumunun antioksidan olması ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bamya ya karşı alerjisi olanların dikkat etmesi gerekir. Bu besinin yeterli miktarda tüketimi ile hastalıklara karşı önemli bir besindir. Bamya tohumu çeşitli enfeksiyon çeşitlerinde ve virüs, bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlarda tüketilmesi halinde yararlı olacağı bilinir. Bamya tohumunun kahve şeklinde kavrulup kullanımı da oldukça yaralıdır. Bronşit için yararlı olacağına dair araştırmalar vardır.

diz_agrisi.jpg

Bamya tohumu tüketiminde ise alerjisi olan yâda doktorun tüketmemesini önerdiği kişiler dikkatli olmalıdır. Bamya tohumu açıktan satılan yerlerde ve merdiven altı yerlerden almamaya dikkat ediniz. Düzenli ve yeterli miktarda tüketiminde enfeksiyon hastalıklarında ve hatta kanser araştırmalarında bile yararlarından bahsedilen bir üründür. Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi